Pendaftaran Calon Persendirian SPM dan SPMU 2016.

Untuk Pendaftaran Calon Persendirian SPM dan SPMU Tahun ini, sila klik di SINI. 

Calon dinasihatkan mendaftar di PPD terdekat sambil membayar bayaran pendaftaran.  (Senarai PPD 1,  Senarai PPD2Senarai PPD3). Sila sediakan kiriman wang/wang pos/draf bank atas nama Pengarah Pendidikan Negeri. Calon juga diingatkan untuk mematuhi tempoh pendaftaran kerana permohonan lewat tidak akan dilayan.

Baca pengalaman Calon-calon SPMU dan Calon Persendirian tahun-tahun yang lepas, klik sini. (178 komen)

Untuk Bayaran per kertas, sila rujuk jadual 2013 di bawah.

SYARAT AM PENDAFTARAN PEPERIKSAAN SPMU
Mereka yang pernah menduduki peperiksaan SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC /FMC.

Mereka yang tidak memenuhi mana-mana satu syarat menduduki peperiksaan tersebut di atas tetapi dapat memberi alasan yang munasabah boleh memohon kelulusan untuk mengambil peperiksaan daripada Pengarah Peperiksaan, selewat-lewatnya akhir Januari tahun peperiksaan. Ini termasuk pegawai kerajaan yang memerlukan kelulusan Bahasa Melayu untuk pengesahan jawatan dan pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam yang memerlukan kelulusan Bahasa Melayu sebagai syarat mendapatkan ijazah.

Syarat Pemilihan Mata Pelajaran:

1. Mata pelajaran yang ditawarkan dalam SPM(U) ialah 1103 Bahasa Melayu, 1449 Matematik dan 1249 Sejarah sahaja.

2. Calon yang mempunyai Sijil SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC boleh mendaftar mata pelajaran 1103 Bahasa Melayu, 1449 Matematik dan 1249 Sejarah atau ketiga-tiganya.
3. Calon yang tidak mempunyai Sijil SPM / SPM(V) / SPVM / MCE / SC / FMC atau hanya mempunyai Sijil SAP / GCE (Malaysia-Cambridge), wajib mendaftar mata pelajaran 1103 Bahasa Melayu. Calon juga boleh menambah mata pelajaran 1449 Matematik dan 1249 Sejarah.

SENARAI SEMAK PENDAFTARAN UNTUK CALON SPMU (JUN)

  • DAPATKAN BORANG PENDAFTARAN SPMU(JUN) DI KAUNTER JPN ATAU PPD                          
  • LENGKAPKAN MAKLUMAT YANG DIMINTA                                                                                              
  • SEDIAKAN BAYARAN SECUKUPNYA MELALUI KIRIMAN WANG POS ATAU BANK DRAF       
  • SERAH BORANG YANG LENGKAP DI JPN ATAU PPD SEBELUM 30 MAC                                            
  • DAPATKAN CETAKAN RESIT RASMI (NO. LOGIN DAN KATALALUAN) DI KAUNTER                
  • DAFTARKAN DIRI ANDA SECARA ATAS TALIAN MELALUI LAMAN WEB LEMBAGA PEPERIKSAAN SEBELUM 30 MAC SETIAP TAHUN ( www.moe.gov.my/lpm ATAU http:/apps2.moe.gov.my)                             

16 Ogos 2013

Keputusan SPMU 2013 :
Keputusan SPMU 2013 akan diumumkan pada 21 Ogos 2013.  calon-calon boleh semak keputusan dengan SMS seperti berikut:

  • Taip  SPMU RESULT [space] No. KP dan hantar ke 15888
  • Contoh: SPMU RESULT 960211125466 sms to 15888

JPN akan hantar slip keputusan ke alamat calon dalam borang pendaftaran semasa mendaftar SPMU 2013. Calon-calon juga boleh menghubungi JPN masing-masing untuk menyemak keputusan.


Seramai 12,520 calon mengambil peperiksaan SPMU 2013. Antaranya 7148 mengambil kertas Bahasa Melayu, 2932 pelajar mengambil kertas Matematik dan 2440 mengambil kedua-duanya.

1 Apr 2013

Pendaftaran Online SPMU biasanya dibuka sehingga 15 April. Sila semak dan beli kata laluan dari JPN terdekat.
Surat Arahan Pendaftaran SPMU JPN Selangor.
BORANG CALON SPM(U)
PANDUAN MENGISI BORANG
SPMU Senarai Semak pindaan 2013
SENARAI PUSAT 2013(SPMU) JPN Selangor
Akuan Penerimaan Borang Pendaftaran Peperiksaan 

Mata pelajaran SPMU ditawarkan

Tarikh peperiksaan SPMU : 11, 12 Jun 2013. (BM dan Maths shj)

Calon yang mendaftar SPMU dan menduduki peperiksaan pada 11, 12 Jun juga boleh mendaftar sebagai calon persendirian dan menduduki peperiksaan SPM pada bulan Nov 2013.

Mata pelajaran SPM 2013 yang ditawarkan pada Nov dan Bayaran

SPMU 2013


Borang pemohonan boleh didapatkan dari PPD yang berdekatan (Senarai PPD 1,  Senarai PPD2, Senarai PPD3).

Semua pertanyaan tentang pendaftaran peperiksaan SPM(U) 2013 hendaklah dirujuk kepada Sektor Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pelajaran Negeri tempat calon mengambil peperiksaan.
Untuk maklumat lanjut sila layari laman web Lembaga Peperiksaan Malaysia di www.moe.gov.my/lp dan MANUAL PENGGUNA PORTAL CALON PERSENDIRIAN

Kertas Peperiksaan SPMU dan Ujian Lisan Bahasa Melayu

Maklumat Am Kertas Peperiksaan SPMU

Comments: 227

  1. boleh tak bantu saya cari soalan ramalan spmu atau apa apa yang boleh membantu saya dalam menjawab soalan peperiksaan spmu?

    • macam mana kan saya sudah isi borang ,tetapi saya tidak tahu soalan apa yang keluar dan di mana saya akan menduduki peperiksaan spmu.

    • saya sudah ambil peperiksaan pmr pada tahun 1998 di Kedah tetapi tidak duduki peperiksaan spm tahun 2000.boleh tak saya mengambil peperiksaan spm tahun ini dan saya sekarang tinggal di Johor bahru. dimanakah saya kena daftar?

      @
      pendaftaran tahun ini sudah ditutup. Daftar sebelum 30 Mac tahun depan di mana-mana Pejabat Pelajaran Daerah.

      Admin2

    • Admin tolong kami! Last minute beberape minggu sblm SPMU 2013! Boleh beritahu kami format atau soalan2 ramalan BM SPMU 2013!? Tolong saya. Sudah buntu tak tau nk baca ape, tak tau ape yg keluar..

    • Lebih baik anda cari tutor BM di kawasan anda dan dapatkan rangka jawapan soalan-soalan ramalan dari mereka. biasakan juga diri dengan soalan BM tahun-tahun lepas yang disediakan di laman ini.

    • Saya dah apply untuk menduduki spm (u) utk 2 subject. Tapi saya nak tambah satu lagi mata pelajaran. Macam mana nak tambah satu lagi mata pelajaran???

    • Boleh x saya nk ambik spm….sy ambik pmr tahun 2002 tp x ambik spm pada 2004….macam mana cara ye untuk saya nk ambik spm semula…..harap sgt dapat membantu

    • Boleh daftar SPM biasa setiap Nov sebagai calon persendirian dan duduki peperiksaan SPM pada masa yag sama seperti pelajar sekolah harian biasa

  2. tolong saya,saya nak sangat untuk daftar spm tapi tiada siapa yang bantu dan saya tak tahu nak buat macam mana..saya nak sekolah untuk ambil spm

  3. macam mana nak buat rayuan untuk pendaftaran spmu.saya nak sangat ulang balik kertas mathematics saya. nampaknya saya dah terlepas pandang ni.dan saya juga tak tahu macam mana nak daftar sebenarnya, sebab tak ada siapa pun tahu dan bagi tahu saya..saya sememangnya teringin nak buat spmu. tolonglah saya!! kalau sesiapa yang tahu jika boleh rayuan dibuat untuk spmu please reply asap. please help me :(

    • nk buat pendaftaran SPMU thun 2012 kena pegi dkat Jabatan Pendidikan berdekatan seblah terminal bas JALAN DUTA….pendaftaran akhir 15 april thun 2012 bgi yg nk ambik thun ni…tpi mcm mna sya nk thu exam Bm ap yg msuk sdangkn cikgu,pegawai pendidikan semua x tau ap yg msuk, klau mcm tu susah la nk study lebih2 lgi soalan komsas berkaitan dengan novel..klau sape2 yg thu soalan ramalan SPMU 2012 tolong lah bantu sya…

    • SPMU hanya untuk subjek BM dan Matematik sahaja, setahu sayalah. harap dapat bantu :)

  4. I’m 19..last year i missed SPM because health condition…sekarang dah masuk bulan jun….boleh lagi ke saya nak daftar untak spm tahun ni?

  5. kan senang kalau pergi jabatan pelajaran tu sendiri..sume nye dia akan bagi tahu..tarikh tutup daftar SPM persendirian dah tutup 31 Mac lepas..umur saya 19 tahun and tahun ni ambek spm persendirian..

  6. assalamualaikum… saye ingin mndftar sbgai calon spm persendirian pade tahun dpan 2013… macam mana cara nak dftar ?

  7. SILA MAKLUMKAN KEPADA SAYA MELALUI EMEL JIKA PENDAFTARAN CALON PERSENDIRIAN SPMU 2013 SUDAH DIBUKA.

    TERIMA KASIH…

  8. assalamualaikum.. bagaimana hendak saya daftar secara online menduduki peperiksaan persendirian SPM 2013..? terima kasih

    • SPMU tidak menawarkan mp elektif. Nak juga chem, fi, add m tu kena ulang SPM di sekolah harian sbg pelajar sepenuh masa.

  9. nk tanye spmu daftar on9 bln 3,so nanti kat mane nk ambik peperiksaan 2,,n nanti ade bg ape2 surat or email utk tarikh peperiksaan

    reply kat email ye,,tq,,,,:-)

  10. ambik spm ni sampai umur brapa ye?dan kalau selepas darjah 6 belajar sklh pondok,sampai umur 30 nak ambik spm boleh x?atau kena pmr jugak?teringin sgt nak tahu…

  11. Saya berumur 30 tahun , bolehkah menduduki peperiksaan SPM ? Ada ambil PMR tapi sijil dah hilang . Tolong balas yea , Jika boleh saya nak ambil SPM tahun ini .

    Terima kasih

    -> Tiada masalah. pendaftaran dibuka awal bulan Mac.

  12. Assalamualaikum Geng SPMP & SPMU 2013.

    Bersyukur dengan apa yang telah terjadi, teruskan belajar dan berusaha untuk meraih mimpi. Bila kita berharap melakukan sesuatu dengan mudah, pertama kali kita harus belajar dari yang hal2 yang susah dulu. Jangan melihat masa lalu lagi inilah peluang yang perlu kita rebut.

    Tentang saya: Seorang ibu berumur 40 tahun 😀

    • salam. .saya nak tnya boleh x klau sya nk ambk spm. .bila boleh ambik lgi? brapa kena byar? papew tlg bgi tau sya. .klau area nilai n9 kt mne boleh ambik. .untuj on9 pon ada ke? papew cntxt no sya 0182354086

  13. kalau dah dibuka untuk pendaftaran 2013 tolong inform saya juga untuk spm .. tapi saya nak tanye sikit , saya tiada pmr boleh ke ambil spm .. sebab mase nak ambil PMR tu saya pindah ke sekolah kemahiran .. yang saya ada sekarang hanyalah upsr & sijil kemahiran sahaja .. ade yang kate boleh dan ade yang kate tidak .. saya betul2 confius .. mungkin para admin yang lebih berpengatahuan lagi bijaksana nie mungkin boleh berikan jawapan pada saya .. pllssss .. need our resp0n ..

    @

    Tanpa sijil PMR, tidak boleh daftar peperiksaan SPM.

  14. slm…sy ingin bertanya bila boleh sy mula daftar SPMU untuk tahun 2013…kertas bahasa inggeris sahaja…

  15. Saya berumur 27 tahun,,sebelum ni sy bersekolah di tahfiz..jd sy x ambil spm…sy nk tanya bole x sy nk amik spm pd tahun ni…sy cuma ade sijil upsr shj…sebab sy masuk tahfiz darjah 6…so pmr dn spm mmg x amik,jd cammne ye….bole x sy nk amik spm tahun ni…..
    :

  16. Salam. Pendaftaran untuk spm persendirian 2013 belum di buka. Adalah lebih baik pergi terus ke jab pendidikan negeri untuk pendaftaran. Di sana maklumat lanjut tentang pusat peperiksaan, matapelajaran teras dan pilihan, yuran dsb akan diperolehi. Calon diwajibkan menghadiri ujian lisan sama seperti calon spm sekolah. Tiada ujian percubaan spm bagi calon persendirian.

  17. salam … tahun nie saya cadang ingin mengambil spm persendirian. umo sy 23. sy ada pmr. soalan saya, bilakah pendaftaran spm 2013 akan di buka ? dan di mana saya register as calon persendirian. saya duduk di cheras. dan saya tak tahu nak daftar kat mna , dokumen ape yg di perlukan. kalau secara online macam mna register ?

  18. I already get “buang” by school, but now i still want to take spm. and i already 17 year old. pls inform me if the register have been open. thank you =)

  19. saya nk ambil spm 2013 jika lau suda boleh mendaftar tolong maklum kn..saya sangat mengharap kn supaya tuan dan puan dapat maklum kn..

  20. salam …sya nak tnya kalau kte ambek ulangan spm..kita jawap kat skolah….or tmpt len??????

    @
    diagihkan ke pusat peperiksaan yang paling dekat dengan alamat kediaman seperti yang dinyatakan dalam borang permohonan

  21. Sy nk ambik SPM 2013..sepatutnya sy ambik SPM tahun 2012 tpi sy masuk kolej 2011-2012. Mcmane nk daftar dan bila boleh daftar..thks.

  22. Sy nak ambil SPMU 2013…tpi umo sy skrng 20 Thn..thun lpas sy nk ambik dh ini borang pn,tpi xjdi..klu sy nk ambik thun nie n gna borang thun lpas yg dh Di isi bleh ke x..klu blh inform sy Di e-mail petrissia93@yahoo.com

  23. guys, i was told to register nearest to PJ branch is shah alam JPN branch. other state im not sure. bm paper is in june 2013 on the 11th and 12th.

  24. nak repeat spm semula kebanyakan yg feel.boleh ke saya mahu menduduki peperiksaan semula tapi umur saya hampir nak masuk 21 tahun mintak kerja sama.ble boleh daftar

    @ tiada had umur untuk daftar SPMU

  25. Harap saya amat lemah dlm peperiksaan SPM yang sudah gagal supaya jadi saya minta ambil peperiksaan SPMU semula….Saya rasa sedih kerana lemah dlm subjek iaitu BM,BI,SEJARAH dan P.ISLAM. Supaya sy mohon ambil subjek 6 kredit…Jadi saya nak daftar online SPMU…..

  26. ingin menduduki sijil pelajaran malaysia 2013 di melaka untuk 6subjek..umur hmpir 23thn…daftar online spmu boleh tak..

  27. Sya tdak pernah ambik spm krn masalah kluarge.umo sya da 33 skrg..sya trigin nk smbung blaja..tetapi kbyakan kolej atau u perlukan sijil spm..walaupon kalo sya ade sijil bkn utk sya mndpt pkerjaan yg bgus..hnye utk mncapai cita2 sya mse kecik dlu..adekah sya trlalu lewat utk ambil spm atau smbg blaja.ada had umur tuk ambik spm?

  28. sy tak perna skolah kat sini . but saya btol2 nak ambik spm n nak smbung belajr . but sy tak taw nak buat macam mana .

  29. hai….macam mana nak dapat kata laluan untuk permohonan spmu…saya x dpt enter page tu sebab dia minta kata laluan…bingung …lagi satu borang tu nak hantar mana???dah downld borang tp borang tu ckp pastikan dah buat permohonan online dulu..sya jd lg keliru…mohon bantuan

  30. alaa korang jangan la nak menyusahkan admin minta macam2 bagai….suruh pm by email la, tolong inform sorang2 la, bukan korang ni bodoh sangat sampai tak tahu cari jabatan pelajaran negeri di negeri korang masing2, tanya kat pekerja jabatan tu dan minta tolong diaorang daftar. kalau nak berjaya spm korang tak boleh malu pergi dan tanya orang kat pelajaran negeri camne nak daftar.

    pada yang tanya soalan ramalan tu kalau boleh tak yah la nak soalan ramalan berbagai2. usaha la sendiri dengan buat ulang kaji, kalau nak sangat beli la buku soalan ramalan yang berlambak dijual di kedai2 buku. kenapa la susah sangat korang nak faham camne nak buat suatu2 benda ni?? sampai nak menyusahkan admin bagai2, kalau internet korang boleh surf takkan nak daftar spm korang tak reti???

  31. saya nak ulang bi & math sebab saya dapat D kedua-dua subjek . bi & math saya lulus tp tak credit , maknanya susah nak diterima dekat universiti , kalau saya ulang balik saya kena amek kertas bm, bi , matematik lah ye ? atau mcm mane ? dgr cerita sejarah wajib lulus utk spm 2013 , kalau saya amek spm 2013 , saya kena amek kertas sejarah sekali ke ?

    Dari admin :

    calon bebas menggabung mata p. spmu dan spm bulan Nov. mata pelajaran apakah yang calon perlukan bergantung kepada kehendak pasaran pekerjaan, iaitu di mana seseorang itu nak mohon kerja.

  32. Excuse me , nak tanya , boleh tak kalau ambik bahasa inggeris sahaja , and exam time bile , tak kan la exam skli dgn bdk spm thun nie kowt ?? And , cuti sekolah nie JPN tak tutup ke ? Brp lme nak tgu keputusan keluar lepas exam ?

    • BI shj. Boleh.
      Betul. Kena ambik bersama budak biasa pada Nov 2013. Daftar di PPD terdekat dan tanya soalan. JPN bukan sekolah, tak tutup masa cuti.

  33. sy nk repeat spm tahun ni . . nak dftar mcm mane eh . . ? mksd sy mcm mane nak daftar gune online . .

  34. Boleh ambil paper julai tak ? Kalau ambil bahasa BI then ambil dalam bulan julai , result keluar bila ye ?

    @
    Result keluar bulan Ogos, tetapi kadang-kadang ditangguh hingga tahun berikutnya

  35. Salam , saya da pergi daftar spm ulangan da .. Saya nk ambil bahasa inggeris pd bulan JUN tp bahasa Inggeris diorang suruh ambil dalam November jugak , macam mana ye , memang tak boleh ke ambil dalam JUn ?? Then kalau nak tunggu jadual bulan bile ye sampai ??

    • In Malaysia, you have only two choices.
      1. SPM June which is for Bahasa Melayu and Mathematics ONLY. Period.
      2. Normal SPM at November comprising of 34 subjects for calon persendirian. Look at the table above.
      Closing date is 31.03.2013.

  36. pls help ! i dunno the Spmu jun expire date is 31/3..now can i online apply the spmu? but i go web page lembaga peperiksaan cant login..can u help me? pls..

    • You can try HERE.. You need to buy kata laluan from Nearest JPN, (counter Sektor Penilaian dan Peperiksaan).
      Closing date for online SPMU is 15 April 2013 for JPN Selangor.

  37. hye boleh x bagi portal cara nak isi borang spmu secara online??? sbbnye dye nk kata laluan…. mana nak dapat kata laluan tu ???

    @
    beli dari JPN terdekat

  38. salam.. ad sspe bole bntu sy.. sy igin mndftr nme sy mggunakn on9. sy tdak ngerti nk buad cmne.. arinie last trikh mndfta plak tuh.. borg pn blm anta lg. stay kt uma lg borgnye. sy skrg otw ke butterworth(pineng). sy dga bole dftar gne on9 je dlu.. byaran pn kmudian pn bole.. bantu saye… bgaimne sy nk dftar nme gne online????

  39. asalamualaikum ,, saye both 95 , time amik result bm and bi saye dapt d n e , bole ke kalo saye repeat untik bulan 7 nie ??

    @
    boleh

    • Bagi Calon yang perlukan bimbingan/coaching untuk BM/Math seeloknya dapatkan pusat2 tuisyen yang menawarkan kumpulan khas. Maknanya kelas tersebut terdiri daripada pelajar2 yang akan mengambil SPM-U sahaja agar tumpuan adalah ditahap maksimum.

      Kepada calon2 di Lembah Klang atau berdekatan dengan Taman Danau Kota, Off Jalan Genting Klang, Setapak KL anda boleh la mendaftar untuk kelas “coaching” atau bimbingan khas di Pusat Tuisyen Kesuma(terhad kepada purata 25 orang/kelas – kami buka 2 kelas shj), No. 23& 23A, Jln 6/23E, Tmn Danau Kota, Off Jln Genting Klang, Setapak 53300 KL. Sila hubungi 03-40221232 atau sms 012-2385662(Cikgu Naza) atau http://www.ptkesuma.blogspot.com.

      Kami sedia membantu anda dgn pengalaman yg kami ada. Kami telah beroperasi selama 16 tahun di pasaran. Kami juga adalah Pusat Tuisyen Bertauliah (JPWP 388) daripada Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan, KL (JPWP-KL)

  40. salam…macam mne nk bt rayuan pedaftaran calon persendirian 2013….sy x tthu bla tarikh tutup pendaftaran….tolong sy….sy nk ambik exzam spm utk subjek mat tahun nie….

  41. Assalamualaikum. saya ingin menanya bolehkah lagi mendaftar peperiksaan ulangan matematik pada bulan november ini? Saya berumur 19 tahun

  42. tadi baru pegi ppd cakap diorang permohonan dah ditutup…boleh ke buat rayuan untuk ambil tapi tarikh dah tutup….dah 22 tahun tapi nak masuk blajar tahun nie jugak tapi…math tak kredit.any suggestion untuk buat rayuan atau ape

  43. Bila tarikh tutup pendaftaran calon persendirian spm 2013? kalau dah tutup boleh buat rayuan? thank u..

  44. I will be taking the SPMU in this Jun 2013. I already leave my high school on year 2000, my last time result for Bahasa Melayu is fail. Now I want to resit back my Bahasa Melayu paper because I need to continue my further study.

    Last year 2012 I already resit for Bahasa Melayu paper but the result is fail. I only want to get the pass result only.

    Did you have any guide line for this Jun 2013?

    Thank you.

    Best regards,
    J G

    • We advice you to spend some serious time in looking for a good BM tuition teacher in your area. He/she plays very important role and holds tips and techniques to answering SPM BM papers.

      If he/she forecast the essay questions sharply. You just write the outlined points given by him/her. a pass is no problem.

  45. assalam,
    sy mohd eri.1997 keputusan spmv saya SAP..sebab 2 mata pelajaran vokasional saya x lulus..
    saya nak ambik SPM semula ..dan saya nak tanya , berapa
    mata pelajaran kah perlu saya ambik untuk saya lulus SPM.
    mekaseh..

  46. salam,tarikh permohonan ambil spm persendirian masih bolehka memohon? tolongla saya bm tak kridit itu jak harapan saya untuk masuk form 6,,,tolong saya ya,,,,

  47. Sijil stpm saya tercicir dan ingin mendapatkan salinan sijil berkenaan. Saya telah mendudukinya pada tahun 1987, masalahnya saya dah lupa kod sekolah, angka giliran dan tidak ada salinan sijil tersebut. Di mana saya boleh dapatkan maklumat angka giliran dan kod sekolah itu ?

  48. macam mana saya nx repeat spm kali kedua….
    boleh lagi ke….???
    nak daftar dekat mana…
    siapa yang perlu saya jumpa….

  49. adakah spm Dan calon persendirian spm sama ??
    kaulau sudah calon persendirian spm mesti tawarkan perperiksaan pads nov ?? tapi yang saya nx tawar pd July paper ??
    yng saya nak July paper tapi pejabat semua calon persendirian

  50. Hello Admin. Nak tanya la. Kalo nak tukar alamat rumah dan tempat peperiksaan dari negeri sembilan ke selangor macam mana ye??? Sebab hujung bulan ni nak kene pindah rumah. Reply please ASAP!!! Huhuhu… :( Lg satu macam mana tau kita amik paper maths july atau disember?? Sebab aritu daftar kat ppd seremban amik subjek maths, add maths, fizik dan kimia. Yang saya tau math memang ade kertas july. Yg lain drpd subjek saya amik adalah pada disember. Adakah dia akan hantar surat atau lain2 cara??? Adakah kene guna cara lain utk apply kertas math july dan atau disember???? Ke da apply kat ppd seremban tu kira amik kertas july skali??? Keliru…..huhuhu… :(

    @ faris

    ppd seremban boleh beri semua jawapan

  51. salam hormat..saya nak ambi spmu tahun 2011 saja untuk satu subjek saja iaitu matematik..persoalan sy,
    1.berapa kos untuk satu saja?.
    2.bila tarikh pendaftaran spmu 2013?.
    3.bagaimana cara nak mndftr secara online?.
    4.sy,kalau ambi hanya paper spmu 2011 saja..bolehkah?.Thank you.:)

  52. Assalamualaikum.

    Saya ingin membuat pertanyaan dahulu saya bersekolah agama dan tidak mempunyai PMR dan SPM.
    A) Adakah saya layak untuk mengambil SPM pada tahun hadapan?
    B) Perlukah saya mengambil PMR dahulu?

    • Sepatutnya ambil PMR dahulu. tetapi tahun 2014 tiada PMR lagi. lawat ppd terdekat untuk penjelasan.

  53. boleh tak nak tnya saya nak ambik spm balik ketas math ngn bi bulan nov bila tarikh pendaftarn ?? ke mmg 1 tarikh pendaftaran 31 mac last dah xde taraik lain ke??… tolong inform saya if ada tarikh lain yg buka untuk bulan nov keyh
    thanks

  54. saya ingin bertanya,apakah yang harus saya boleh lakukan mengenai masalah saya iaitu tidak menduduki ujian lisan bahasa melayu julai tetapi saya menduduki peperiksaan bahasa melayu kertas julai pada 2012.saya tidak menghadiri ujian bahasa melayu julai tersebut adalah kerana saya tidak memperolehi jadual dan tidak dimaklumkan oleh pihak pelajaran daerah tawau.saya yang amat menyesali atas masalah yang dihadapi dan adalah di luar niat sebenar saya untuk tidak menghadiri ujian tersebut.saya harap bantuan pihak tuan puan dapat menyelesaikan masalah saya.

    @
    Tidak ada kekecualian untuk lulus ujian lisan. daftar dan duduki semula pada 2014.

  55. Adakah slip dan jadual akan dikirim ke alamat yang saya mendaftar untuk SPMU? Sebab saya hanya dapat Surat yang memberitahu SPMU akan dijalan pada 12&13, tapi tak dapat jadual dan slip. Ini amat penting!!!!!!

  56. Hey there! I am a SPM leaver. I took SPM last year and passed successfully,but I’d like to repeat SPM for certain science subjects,and they are Phy,Chem,Bio,Maths & Add Maths. I know it’s too late to register as I didn’t know the closing date. Do I have to wait to register next year? And where do I have to sit for these exams? Do I have to go to school like any other SPM students?

    • Register before 31 March next year. Your exam center is based on the address you specify in your application form.

  57. Saya da daftar untuk spm ulangan bulan november ni .. So bila dapat surat nya ?? Takut pendaftaran tak diluluskan ..

    • tarikh tutup pendaftaran SPMU bulan Jun dan Nov adalah pada 31-03 (31 Mac) setiap tahun

  58. i nak tanya satu perkara kenapa saya tak ade dapat surat daripada jabatan pelajaran negeri tentang lisan BM kawan saya semua sudah dapat surat

    kenapa saya tak ade dapat surat??

  59. saya berusia 29 dan menetap di melaka..saya cuma ada pmr.masih bolehkah saya mengambil spm?dan dimana saya patut megambil khusus atau belajar subjek yg saya pilih?adakah kementerian pelajaran menyediakan guru2 untuk mengajar saya @ kami yang secara amnya sudah berusia?

  60. salam, maaf sya nk tya blh tak kalau sya nk repeat paper untuk subjek sains mcm chemistry?? sya bercadang untuk meduduki spmu 2014… tq

  61. macm mna ambil ujian luar..pmr dn spm…dkat mna ambil borng

    @
    tarikh pendaftaran: 1 – 31 Mac setiap tahun. ambil borang dari pejabat pelajaran daerah terdekat (ppd) isi dan terus hantar ke ppd

  62. saya nak ambil spm balik .. masih boleh daftar lagi ke?

    @
    pendaftaran untuk spmu hanya dibuka dalam tempoh 1 Mac – 31 Mac setiap tahun

  63. assalamualaikum…tuan,saya ingin bertanya bla surat bg calon persendirian akan smpai??? saya tkut surat sPm 2 tdak smpai…n tidak mengapa ka surat itU tidak smpai kpada saya dn sya trus mgambl ujian bertUlis spm persendirian NOVEMBER ini…harap tUan puan mMblas pertanyaAn saya … tqiew

    @
    kunjungi PPD/JPN di mana anda mendaftar SPMU Nov akan lebih cepat menyelesaikan masalah.

  64. Kenapa saya tidak tersenarai dalam spm persendirian sedangkan saya sudah mendaftar dan membayar jumlah mata palajaran yg saya ambil. Saya tidak menerima sebarang surat utk lisan atau surat pemberitahuan saya tidak tersenarai sedangkan alamat dan nombor telefon ada di dalam borang pendaftaran saya.Tolong beri bantuan.

    @
    Mungkin keciciran, hubungi dengan no telefon di atas dgn segera.

    • salam sejahtera, saya ingin meminta jasa baik pihak admin mendapatkan paper Julai Matematik ( 2013 ) tahun ini. Saya sangat2 berharap… tq…

      @
      kami telah mengemukakan permintaan 3 bulan dulu, tetapi tidak kesampaian hingga hari ini

  65. ASsalamualaikum..sy nk tnya cket,sy xde spm tetapi sy beli sijil spm dgn hrga rm800 xpyh ambil peper julai blh dpt sijil spm semua lulus..sy nk nk tau sama ada sijil yg sy beli ney sah atau tidak sah??

    @ muhamad
    100 % tidak sah

  66. salam…saya nak ambik spmu pada tahun 2014 ….bila saya boleh memohon dan ada x subjek tambahan seperti ekonomi rumah tangga dan pendidikan seni???? saya tengok mcm x ada je kat dalam kertas subjek elektif spmu…..

    • pendaftaran dibuka 1 Mac setiap tahun. rujuk kepada JPN negeri untuk mp yang tidak tersenarai di atas.

    • spm persendirian bererti murid belajar di tempat yang bukan sekolah harian biasa, dipanggil calon persendirian dan boleh daftar bm dan mate shj dan ambil periksa pada bulan Jun. juga boleh daftar mp lain dan ambil periksa pada Nov. spmu untuk calon persendirian

  67. Salam Admin,

    Saya telah menduduki peperiksaan SPM pada tahun 2001 dan tahun 2014 ni saya nak ambil semula peperiksaan kertas bahasa melayu untuk memperbaiki keputusan SPM saya yg lepas. Saya sekarang berkhidmat di sektor kerajaan secara kontrak. Boleh tak En/Cik admin bantu saya mengenai langkah2 yg plu saya ambil untuk saya mnduduki peperiksaan SPM sebagai calon luar/persendirian pada tahun ini?

    Terima Kasih in advance
    Rahman

    • Anda boleh daftar SPMU mulai 1 Mac (biasanya) setiap tahun. lawat ke JPN, PPD terdekat untuk dapatkan borang. Procedurnya mudah, sila baca maklumat di atas.

  68. selamat petang..saya ada ambil pmr..tp xambil peperiksan form 4 and spm (2013)..jd skrng (2014) bolh kah ambil spm ulagn?

  69. Boleh tlg sya ..mcm mna sya nk amik spm persendirian ? Saya ada sijil pmr tahun 2000 tapi form 4 n form 5 sya sekolah teknik..tapi form 5 sya x smpt amik spm.. adakah sya boleh ambil spm seperti biasa @ saya kena jugak amik dkt sek teknik..

  70. Saya sudah ambil spm 2004 keputusan sangat tidak memuaskan, sekarang umur dah 27, saya ingin ambil spm persendirian semula untuk menghidupkan peluang ke universiti

  71. Hello , I am SPM leaver , I was decided to retake my SPM , so how can I get those borang (at where , I can get those borang )and what document I should prepare ? How to I pass all borang to authority ? How to choose the school while I am examination SPM(U) ? I am very nerves now …
    thank .

  72. I wonder why so many people are lazy to read instruction and want to sit for spmu. Simple instruction also don’t read, better dont register spmu, already 95% fail. Gagal lapuk.

    • selamat sejatera,
      saya dari sabah kk, ingin nak tahu mana tempat menjalani SPMU 2014 untuk ambil bahasa malayu sahaja.

      pendaftaran sendiri atau perlu melalui sekolah tempatan.

      minta maaf, saya ada sedikit keliru.

      terima kasih

  73. nak tanya spmu soalan tahun 2007 ada tak
    .saya nak pastikan sahaja ,saya gagal spm tapi ingin berjaya dalam hidup boleh tak

    @
    nak juga 2007?

  74. nak tanya . untuk kertas bm paper jun 2014 hanya ujian bertulis jeke ? atau ade ujian lisan sekali ? :)

    @
    ada ujian lisan. rujuk SINI.

  75. nakk tanye. saya pelajar spm 2013 , markah math dan bi saye agak megecewakan. ini meyebabkan saya susah nak menyambung pengajian , boley saya tanya ,. jika saya ingin mengambil peper julai bg subjek math dan bi,. barapa yang perlu dibayar. harap dapat membantu kerna saya kesuntukan masa ,. dan belum memohon. terima kasih,

    @
    soalan ini telah dijawab. baca SINI.

  76. admin… saya nak tanya… saya x lulus BI je… yang lain semua kredit… saya kena buat macam mana ea? kena ulang subjek mana?

    @
    boleh ulang BI shj, atau tambah juga mp lain jika ingin perbaiki gred. daftar sebelum 31 Mac 14. periksa pada Nov 14. baca dgn teliti panduan di atas

  77. saya nak tanya,saye calon spm 2013.. sempat lagi x nk daftar calon persendiran spm???… sye nk ulang matematic

    • paper julai tahun ni dah tutup kena tunggu tahun depan . dengan cara panggil PPD yg berdekatan mintak borang di lembaga peperiksaan. susah sikit. nk wt ni. bayaran kena buat kat pejabat post mengikut subjek yang diambil. selepas hantar borang di lembaga peperiksaan barulah dapat password untuk pendaftaran online. sekian.

  78. admin saya 3A bi B tapi math dapat D je . boleh sambung beljar ke dengan result mcm tu ? kalau nak repeat paper math soalan sama mcm budak spm 2014 la eh ?

    @
    soalan mate Jun sedikit lebih senang daripada soalan SPM biasa

  79. nak tanya jika ambil bahasa arab .pengajian al quran dan al sunnah ,bahasa inggeris ,semua subjek ini kena buat ujian lisan atau tidak jika ambil peperiksaan spmu

    @
    jawapan dalam panduan pendaftaran di atas

  80. saya nak tanye macam mana nak ambik periksa pmr…skrg ni saya ade upsr je……..kemasukan untuk 2014 ade x

  81. saya nak tnya,saya last spm tahun 2010.sekarng baru nk repeat spm balik cuma 1 paper saja BM.. waktu ujian lisan Bm nanti.sewaktu pendaftaran mereka akan beri 1 tajuk untuk kita menghuraikan di depan pemeriksa atau kita sendiri akan memilih tajuk tersebut.
    Saya kena ujian lisan persendirian pada 25 Mei 2014 ini.
    Perasaan takut gementar menyelubungi diri.

    @
    jawapan di halaman ini

    • lagi 1 saya nk tanya bolehkah pakai seluar jeans semasa ujian lisan.sbb dlm surat hnya bertulis berbaju kemeja lengan pnjang/pendek shj.

      @
      jeans itu nampak ‘tak sirius’ jadi markah ujian lisan kamu pun jadi ‘tak sirius’

  82. Salam admin..sy nk tye ne..sy dah dftr spmu 2014..surat pn dh smpai..tp slip exm blum smpai ag..boleh ke klau sy nak ambk sdri surat tu?sbb sy bt almt dkt kl,nk ambk dkt klntn..sy nk blik klntn dh hjung mgu ne tkut xsmpat surat tu smpai…klau nk ambk sdri ambk dkt jpn ngeri ke?hrap admin dpt jwb

    @
    ya, ambil sendiri surat dari JPN negeri lebih baik

  83. Boleh x saya nak repeat paper bio kimia fizik n add math?? Sbb keputusan spm saya untuk bm, sej, math, bi ,pen.seni dan agama a..cuma nak bg elok keputusan saya?

    @
    subject tersebut hanya ditawar pada November. Daftar sebelum 31 Mac setiap tahun

  84. Jika SPM Dahulu Bahasa Melayu Sudah Credit….
    Tetapi saya mengulang lagi SPMU dapat BM D…
    SPM result saya D ke C?

  85. Adakah calon persendirian spm perlu but kerja kursus moral tahun INI lagi kalau sudah but pada 2012? Saya duduki spm pada 2012 dan retake tahun ini. Kononnya kerja kursus moral 20% dari 100%?

  86. Bila boleh semak keputusan SPM ulang 2014??

    @
    tiada semakan online untuk keputusan SPMU. JPN hantar keputusan ke alamat calon (sebelum akhir Sept)

  87. saya nak tanya.. bolehkah saya mengambil ujian peperiksaan spm tetapi saya tak pernah ambil spm dan pmr?

    @
    tidak

  88. As salam.. sy hafiz berumur hampir 23 thn.. boleh ke lau sy nak ambik spm ulangan bagi subjek fizik, kimia dan matematik tambahan utk baiki result yg kurg memuaskan?

    @
    Boleh. tiada had umur.

    • assalamualaikum, saya ingin bertnya saya harus mengambil subjek biologi, fizik, dan kimia untku spmu untuk setahun satu subjek @ mengulangnya sekaligus untuk meneruskan pengajian?

      @
      sekaligus

  89. salam…

    nak tanye sy ambil SPM thn 1995 tapi sijil SAP je yg sy dapat..blh tak sy ambil sekali lagi peperiksaan SPM thn 2015..bagaimana dan ngan saper sy nak merujuk dan macam mn nak study utk peperiksaan SPM thn 2015..

    terima kasih

  90. Salam,saya nak tanya umur saya sekarang baru 21 tahun dan merancang nak ambil peperiksaan ulangan spm untuk subjek math, kalau sekadar nak naikkan gred boleh ke?

    @
    boleh

  91. kira kalau umur 20 lebih pun still boleh daftar sbagai calon spm………………..

    @
    biasanya tiada masalah. counter jpn tak akan tolak

  92. saya dh lewat nk daftar utk SPMU. saya ingin repeat subject maths mod. adakah masih boleh saya daftar? atau ada cara lain

    @
    1 Mac 2016

  93. bagaimana hendak mengisi borang pembetulan smp u yerk, yang ada borang kuning dan biru.boleh kah admin bantu sy?
    tq..

  94. umur saya sekarang 22 thun saya berhenti sekolah semasa umur saya 15 thn boleh ke saya nak ambil pmr dan spm? Dan mcm mane care nye untuk mendaftar?

  95. Saya sudah mengambil spm pada tahun 2013. Sebagai calon persendirian. Saya nak tanya adakah sijil spm itu akan dihantar/dipos ke rumah? kalau ya sijil tu tak sampai2 lagi ke rumah. Apa perlu saya lakukan untuk mengambil sijil tersebut? Terima kasih.

    @
    Kalau sijil dari 2013, dapatkan sendiri dari JPN terdekat

  96. Hi…Saya tidak menduduki peperiksaan PMR atau SPM due to some personel family issues…so now i nak mengambil peperiksaan SPM sahaja…umur i 34…please advice me..

  97. Nak tanya.. kalau saya ambik exam paper jun tahun 2016..then saya isi kat portal spa n minx keje kat mana2 kerajaan negeri, ok kan? Saya lepasan spm 2009..

  98. I left my SPM at year 2010, was thinking to retake English.
    Can I resit in next year exam? What’s the T&C? Should I go to school for study? I was doubting on it. Please advise. Thanks.

    @
    You can take English paper on Nov 2016, register before 30 March 2016. No TnC as you already take once in 2010.

  99. Salam admin, klu sy nak ambil spm persendirian tp tiada Sijil PMR dan SPM kerana sy bersekolah sehingga darjah 6(UPSR) kerana sy duduk disabah terpaksa menangung ahli kluarga dan skolah yg sgt jauh. Bole kah sy ambil spm? Umur sy 29 tahun. Trma kasih

    @
    Tidak layak. Maklumat lanjut di atas

  100. salam, saya ialah batch spm 1995 ingin menduduki spmu matapelajaran sejarah. tapi permohonan baru sahaja tutup adakah saya masih berpeluang lagi

  101. I am currently 38 years old and failed my SPM. I am interested in taking SPMU. However, is it possible to take more than just the three allocated subjects? For example science and English?

    @
    you can register 3 subjects only in SPMU. You can register all other subjects in SPM November as calon persendirian.

  102. Assalamualaikum.. saya telah menduduki SPM tahun 2015 dan tidak kredit dalam subjek kimia dan addmath… bolehkah saya ulang subjek trsebut ??
    Dan bolehkah saya appy di UPU dgn result spmu trsebut ??

  103. Saya mau ambil spmu bm dan sejarah boleh kah kalau saya ingin menambah markah saja…dan saya ingin ambil di bulan ogos/2016

    @
    SPMU setahun sekali sahaja. Daftar 1 Mac setiap tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *